Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ανατολική Θράκη




  
Ξύλινο σπίτι στήν παλιά ἐνορία τῆς Πανα­γίας τῆς Φανερωμένης στή Ραιδεστό τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης φωτογραφημένο τό 1922 καί τό 1999.


  


Εἴσοδος κατοικίας σέ ὕφος art nοuveau στίς Σαράν­τα Ἐκκλησιές
τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης
(2001).



Τό Ἱερό Ὄρος στήν Ἀνατολική Θράκη παρά τήν ἀκτή τῆς Προποντίδας. Τό ὄρος Γάνος τῶν Βυζαντινῶν. Ἀκμαῖο μοναστικό κέντρο, ζωντανό μέχρι τό 1922 (2001).






Ἡ ἀρχαία σταυροπηγιακή μονή τῆς Παναγίας τῆς Σκαλωτῆς βόρεια τῆς Αἴνου στήν Ἀνατολική Θράκη. Ἱδρύθηκε τό 1054 ἀπό τόν Ἀλέξιο Κομνηνό Ἄγγελο. (Φωτογραφία Λαμπάκη τοῦ 1902 καί φωτογραφία τοῦ χώρου
ἀπό τό ΠΑΚΕΘΡΑ τό
2001).
 


Παλιές ἑλληνικές κατοικίες στό Ἀβδήμι τοῦ Ἱεροῦ Ὄρους (2001).



Ἡ Καλλίπολις στόν Ἑλλήσποντο περί τό 1900

 

Τά ἐρείπια τῆς μονῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Καλαφάτη παρά τή Χώρα τῶν Γανοχώρων στήν Ἀνατολική Θράκη (2001).
 
 
Ως κύριο τμήμα της ευρύτερης Θράκης και ως προαύλιο της Κωνσταντινούπολης η Ανατολική Θράκη κατοικείτο κατά πλειοψηφία από τους Έλληνες, που ήταν αστοί και χωρικοί. 

Οι ελληνικοί πληθυσμοί κατοικούσαν κυρίως στη θρακική ακτή της Προποντίδας, όπου και η αρχαία εμπορική πόλη της Ραιδεστού και τα 28 χωριά των Γανοχώρων πάνω και γύρω από το μοναστικό κέντρο του όρους Γάνος, καθώς και αριθμός μικρών πόλεων, όπως οι Επιβάτες, το Εξάστερο και η Σηλύβρια, οχυρό έρεισμα του ευρύτερου αμυντικού συστήματος της Κωνσταντινούπολης. Στον Κόλπο του Σάρου, στις ακτές του Αιγαίου πλέον, και μέχρι τις εκβολές του Έβρου, όπου και η αρχαία πόλη της Αίνου, κατοικούσαν κατά πλειοψηφία Έλληνες. Ελληνικοί πληθυσμοί κατοικούσαν στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, στις ακτές του Ευξείνου και στις περιφέρειες της Αδριανούπολης, των Σαράντα Εκκλησιών και των βουνών της Στράντζας. 
Ο υπόλοιπος πληθυσμός της Ανατολικής Θράκης, σχεδόν το μισό του συνολικού πληθυσμού, αποτελούσε ένα εθνοτικό αμάλγαμα από Τούρκους, Αλβανούς μουσουλμάνους, Βουλγάρους, Αρμένιους, Τσιγγάνους, Εβραίους και χριστιανούς Τούρκους (Γκαγκαούζους). 
Οι Έλληνες της Θρακικής χερσονήσου και του Ελλησπόντου κατοικούσαν εκτός από την Καλλίπολη σε αριθμό μικρών χωριών και κωμοπόλεων, όπως η Μάδυτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου